Cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor de la Guvern: unde mai cresc prețurile cu minim 10%, peste noapte
Autoritățile române dau iama în buzunarul oamenilor vulnerabili de pe teritoriul României cu majorări agresive de taxe care, în teorie, ”iau de la bogați”. În practică, tot muritorii de rând vor fi cei care vor scoate bani în plus din portofel.
Cea mai nouă lovitură pentru români vine sub forma majorării TVA-ului în HoReCa, de la 9 la 19%. Oficialii din turism au atras atenția că practica poate duce la mai multe consecințe, toate cu un minus pentru bugetul autorităților române. În primul rând, se va încuraja turismul la negru, iar prețurile are ajunge să crească cu cel puțin 10%, ajungând să ne scoată complet de pe harta turismului internațional.
Ce urmează pentru buzunarul românilor
“ANAT a aflat cu surprindere de intenţia Guvernului României de a anula voucherele de vacanţă acordate bugetarilor, în condiţiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere şi angajaţilor firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creşterea turismului. Intenţia de creştere a TVA la hoteluri şi restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale şi la adâncirea deficitului bugetar. Mai grav, după ce impozitul pe dividende a crescut de la începutul anului, de la 5 la 8%, se are în vedere creşterea la 10%. De ce nu se gândeşte Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare şi vede ca primă soluţie creşterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivităţii turistice a ţării noastre şi scăderea numărului de turişti”, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).
Pe marginea creșterii TVA a vorbit și Adrian Voican, vicepreședintele ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România. În opinia sa, “mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creşteri ale preţurilor în lanţ”.
“Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistenţă şi ar accelera spirala negativă a consumului. În toate ţările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie şi de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puţin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunţată drept certă şi inclusă într-o OUG anul trecut nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate şi fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate faţă de 2019, revenindu-şi cel mai greu”, a afirmat Voican, conform Economedia.ro.